Press

App-revolutionen har nu kommit hem

Internet erbjuder idag många tjänster för en bekvämare och informationsrikare vardag. Nu kommer också Internet-baserade energitjänster. 
- Detta gör att vi alla enkelt och billigt kan spara energi utan att behöva tänka på det, säger Susts tekniska chef Joachim Lindborg. 

I ett projekt finansierat av Vinnova samarbetar näringsliv och forskning för att utveckla tjänster för enkel och effektiv energianvändning i bostäder och fastigheter.  

– När det nu blir möjligt med timmätning av elanvändningen kan vi räkna med ett ökat intresse för sådana tjänster, säger Baard Eilertsen, vd för Maingate.

Sustainable Innovation (Sust) står för projektledning och Swedish Institute of Computer Science (Sics) bidrar med spetskompetens.

Projektet är ett branschöverskridande samarbete mellan värmepumpsleverantörer, larmföretag, energibolag och tjänsteleverantörer för att driva standardisering, plattformsarbete och konkret tjänsteutveckling.

Men tekniska lösningar ger i sig självt inga energivinster. 
- Systemen som är mycket avancerade måste göra det enkelt för användarna, säger Joachim Lindborg, teknisk chef på Sust. Här handlar det om att få hjälp att ta vissa beslut och sedan sköter systemet resten, alltså ”set and forget”.

Värme och varmvatten är de största energislukarna och det är våra beteenden som styr användningen. Genom att knyta samman larm, värmesystem och ventilation kan tjänster utvecklas som gör vardagsanvändningen av energi mer effektiv utan att vi för den skull behöver ägna mer tid åt den. 

När vi larmar på och går hemifrån tar huset över energistyrningen. Det anpassar ventilation och värme, handlar el till bästa pris och ser till vi har skön komfort när vi kommer hem – till lägsta möjliga kostnad och med mindre klimatpåverkan.

Projektet Intelligent Energianvändning är ett samarbete mellan Vattenfall, Riksbyggen, Maingate, Securitas, Securitas Direct, Enertech, Viessmann, Systemair, H&D Wireless, Ngenic, Sics och Sust. Vinnova bidrar med finansiering genom sitt program utmaningsdriven innovation.


- Det är viktigt att svenskt näringsliv är med och driver utvecklingen av intelligenta energitjänster, säger Bo Dahlbom forskningschef på Sust.

Utmaningen är att skapa ett system där olika branschers lösningar samverkar. Först då kan den stora potentialen hemmets energieffektiviseras ske.

Kontakt
Joachim Lindborg: 070-644 22 70 joachim.lindborg@sust.se

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.